The Federal Reserve Bank of Dallas – Houston Branch

Houston, Texas

The Bank challenged MGA to create a building that would communicate both the Federal Reserve’s strength and security and its openness as a democratic institution

Location
Houston, Texas

Completion Date
2005, 2012 Site Security Study

Size
297,000 SF

Project Type
New Construction

Awards
National Sculpture Society Award for “The Guardian”

Professional Credits
Associate Architect: PGAL

Multiple functions in one building

The Houston Branch of the Federal Reserve Bank is a mixed-use project on a historically sensitive site on Buffalo Bayou. The building includes three disparate functions: Bank offices, publicly accessible conference facilities, research library and visitors’ center, and secure cash and check processing and vault facilities. The Bank challenged us to create a building that would communicate both the Federal Reserve’s strength and security and its openness as a democratic institution. We expressed the functional and symbolic principles in the plan, massing and facades, and used materials and details to relate the architecture to the adjacent residential and industrial context.  

A superior workplace for bank employees and operations

The design of the offices and the operational environment emphasizes efficiency and team-building. The office interiors are filled with natural light and employees have access to generous outdoor terraces, providing a satisfying workplace that emphasizes wellness. In contrast, 60% of the activities in the bank processing areas involve sophisticated industrial materials handling, including the use of automatic guide vehicles. 

Colors and symbols reflect the Bank’s identity

We have always believed in architecture’s capacity to tell stories and often uses the public art program to convey institutional values. Where the art program might be representational, associating it directly with the building design creates a powerful and integrated message. At the Federal Reserve Bank, the artist Kent Ullberg was commissioned to create a large sculpture of an eagle, called The Guardian, which we placed on a specially designed pedestal marking the entrance to the building.      

Natural light fills the interiors and creates a sense of wellbeing

Tom Rowe, AIA

Principal, Design Practice Leader
Send a Message

Kathy Dy, AIA

Principal, Design Practice Leader
Send a Message

Sector Contact

Get in contact with us for your next government project.

Featured Projects

At Michael Graves, we create designs that clients dream of. We care not only about what we create; we care whom we create it for.